Oekraïense vluchtelingen

Geachte ouders,

We horen elke dag van vluchtelingen die het oorlogsgeweld in hun vaderland Oekraïne ontvluchten en o.a. naar Nederland komen. Gelukkig dat er landen, gemeentes en particulieren zijn die deze mensen een veilige plek kunnen bieden. Het grootste deel van de vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen. De mannen blijven vaak achter om te vechten.

De kinderen kunnen worden opgevangen op de scholen in de plaats waar ze met hun ouder(s) terechtkomen. Dat geldt ook voor onze school. Er is een gezin opgevangen in Andijk dat werk heeft gevonden in ons dorp. In dat gezin is een dochter van 11 jaar die vanaf maandag 28 maart bij ons op school komt in unit 2. Ze heet Nastia. Het is een uitdaging voor ons, want wij spreken geen Oekraiens en zij uiteraard geen Nederlands. Gelukkig hebben we een aantal hulpmiddelen tot onze beschikking, waaronder een app die zowel in leesbare tekst als in stemgeluid onze zinnen in het Oekraiens vertaalt en andersom. We vinden het met de kinderen fijn dat we voor dit meisje iets kunnen betekenen, een plek waar ze onder leeftijdsgenootjes kan zijn en waar we ons inspannen voor een goede begeleiding.

De verschillende schoolbesturen in onze regio werken nauw samen bij de opvang. Als bijlage heb ik een brief bijgevoegd van ons bestuur van de stichting Kopwerk/Schooltij waarin u meer wordt geïnformeerd.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Harry Toebes, directeur

Oekraine Oekraine